صادرات سنگ و ذخایر ایران

صادرات سنگ و ذخایر ایران
1401/01/28 - 10:04

با وجود ذخایر بالای سنگ در معادن کشور و حضور آن در صادرات غیر نفتی، این صنعت نتوانسته در زمینه واردات ارز به کشور نقش پررنگی را ایفا کند. با پشتیبانی دولت و کمی تلاش و برنامه‌ریزی می‌توان این امر را به ثمر رساند و اقتصاد این صنعت را در کشور رونق بخشید. با مقایسه ساده بین صادرات سنگ و نفت می توان دریافت که صنعت سنگ ساختمانی می تواند سهم بسزایی را در زمینه صادرات و بازگردانی ارز به کشور ایفا کند چرا که اگر یک بشکه نفت حدود ۴۰ دلار بفروش برسد و یک متر مربع سنگ اسلب صادراتی بسته بندی شده حداقل ۳۰ دلار خواهد بود.


حال با درنظر گرفتن نرخ هردو محصول و هزینه‌های بالای استخراج نفت و وزارت عریض و طویل آن، سرمایه‌گذاری و ایجاد هدف‌ بر روی اینگونه کالاها در گذر زمان بسیار معقول و مقرون به صرفه خواهد بود.


در راستای تحقق این هدف، کمیسیون به‌منظور شناخت بازارهای جهانی و یافتن بازارهای هدف، تحقیقات میدانی و ارزیابی بازارهای برخی کشورها را در دستور کار خود قرار داده است. از جمله می‌توان به برگزاری پاویون‌های مشترک نمایشگاهی با شرکت‌های ایتالیایی و حضور مستقل در قالب پاویون استانی در نمایشگاه ورونا ایتالیا اشاره کرد، اما این چنین اقداماتی نمی‌تواند در سطح کلان گشایش چندانی در این صنعت ایجاد کند. فاصله صنعت سنگ کشور با صنعت کشورهای پیش قدم در این زمینه را می توان در نقاط کاربردی دیگری یافت.


از دلایل مهم حضور کم‌رنگ صنعت سنگ ایران در نمایشگاه‌های بین المللی می‌توان به وجود بازار پر رونق داخلی در سال‌های گذشته، عدم شناخت و ارزیابی بازارهای خارجی و ضعف در تولید بر مبنای کیفیت و کمیت صادراتی اشاره کرد. امروزه شکل‌گیری فرهنگ تولید برمبنای استاندارد جهانی در کشور ما بسیار کند بوده و روند تولید محصولات با استانداردهای جهانی از یاد رفته است. برای نجات این صنعت باید به ‌دنبال گرفتن جایگاه و سهمی از بازار جهانی باشیم. تمرکز بر بازار داخلی و عدم توجه به صادرات سنگ موجب شده تا ایجاد زیر ساخت‌های مناسب برای حضور در بازارهای جهانی برای این صنعت فراموش شود. توجه و کفایت کردن به بازار داخلی و غفلت از بازارهای جهانی عامل اصلی عدم‌شناخت و ارزیابی بازارهای هدف شده و این منابع ارزشمند ملی از عرصه جهانی شدن به دور مانده اند. به دنبال این عدم توجه و به‌جای بهبود استاندارد کیفی و کمی محصولات، واحدهای تولیدی افزایش پیدا کرده و این عملکرد جز روند نزولی کیفیت و آشفتگی بازار در مسیر قیمت‌گذاری، دستاورد دیگری به همراه نداشته چراکه هم کیفیت محصولات از سطح جهانی فاصله گرفته است و هم قیمت آن.


آماده‌سازی این صنعت برای حضور در بازارهای جهانی نیازمند حمایت دولت هم در بحث تامین مالی تولیدکنندگان و تسهیل عملیات مالی آنان است و هم حمایت از صادرکنندگان که در حقیقت پل اصلی ورود ما به بازارهای جهانی هستند. شرایط تامین مالی برای حمایت سیستم بانکی از صادرکنندگان و تولیدکنندگان این صنعت باید در قالب ارائه تسهیلات کم‌بهره و بلند‌مدت صورت گیرد تا سرمایه مناسب به این سیستم تزریق شده و پیرو آن ماشین‌آلات مورد استفاده در این صنعت با هدف ارتقاء کیفی محصولات به روزرسانی شوند. بی‌ثباتی نرخ ارز که سبب نوسانات آن در کشور شده در عدم قطعیت نرخ این صنعت تاثیر بسزایی داشته است.


قدم های اولیه در مسیر رشد این صنعت برای افزایش تولید و حضور در بازارهای بین المللی، حضور در نمایشگاه‌ها و بازارهای بین‌المللی است. حمایت و پشتیبانی همه جانبه از فرهنگ صادرات در تولید با حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی و ایجاد نمایشگاه‌های دائمی در کشورهای مصرف‌کننده، دریچه ورود ما به بازارهای جهانی خواهد بود. رویه‌ای که کشورهای رقیب به‌خوبی از آن بهره برده و سهم مناسبی از بازارهای جهانی را به خدمت تولید و اشغال کشور خود درآورده‌اند. ترکیه ۸۰ درصد محصولات خود را صادر می‌کند درحالی که سهم صادراتی محصولات ما تنها ۵ درصد است. این فاصله به دلیل شناخت آنها از فرهنگ تولید و خواست آنها برای حضور در بازارهای جهانی است.


در این میان برای جهت دهی به سیستم و ارتباط بخش‌های مختلف، کمیسیون نقش ویژه‌ای ایفا خواهد کرد. حمایت از بخش خصوصی و تلاش برای بهبود فضای کسب و کار و انتقال مشکلات به دولت و پیگیری راه حل های آنها از وظایف این کمیسیون است.

مقالات دیگر

این صفحه را با دیگران به اشتراک بگذارید