راه های خروج از وضعیت نامناسب صنعت سنگ
راه های خروج از وضعیت نامناسب صنعت سنگ
صنعت سنگ در سالهای گذشته رشد بیرویهای داشته است و از آنجائیکه تمام تمرکز واحدهای تولیدی بر روی میزان تولید سنگ بوده است و هیچ برنامهای در مورد تغییر شیوههای سنتی فرآوری سنگ طی این سالیان گذشته صورت نگرفته است و اصرار به همان شیوه سنتی ادامه دادند تا مادامی که ناخواسته وارد یک بازار رکود بی سابقه گردید. صنعت سنگ سعی بر آن داشت تا با مقاومت و روشهای سنتی و قدیمی خود را از رکود بازار سنگ خارج نماید؛ ولیکن نه تنها موفق نگردید، بلکه باعث به هدر رفتن بخشی از سرمایه خویش شدند و اکثر کارخانجات سنگبری تعطیل و یا نیمه تعطیل شدند. یک واحد تولیدی صرف نظر از نوع فعالیت و موقعیت جغرافیایی و سایر عوامل دیگر یک فعالیت اقتصادی است و اقتصاد قبل از آنکه یک تجربه باشد یک علم است و در علم اقتصاد با تکیه بر تجربیات گذشته و علوم اقتصادی و شرایط حال میتوان برای آینده پیشبینیهای لازم راخواهد کرد؛ ولیکن متاسفانه صنعت سنگهای ساختمانی با تکیه بر تجربه گذشته و بدون پیش بینی و ظرفیت بازار با سرعت زیاد فزونی یافت و بسیاری از صنایع دیگر به این صنعت کوچ کردند. این امر باعث گردید که حجم انبوهی از سنگهای فرآوری شده که منطبق با سنگ صادراتی نبودند در کارخانههای سنگبری دپو گردد و این افزایش تولید درحالی صورت میگرفت که اکثر کارشناسان و اقتصاددانان رکود بازار مسکن را پیش بینی کرده بودند و بالطبع آن کاهش تقاضا برای سنگ ساختمانی را می شد از قبل پیش بینی کرد و تدابیر ویژهای اندیشید. در حالیکه صاحبان کارخانجات سنگبری برای خروج از بحران و رکود حاکم بر بازار سنگ، تصمیماتی گرفتند که به تصور و گمان خود بحران را پشت سر بگذارند و به همین منظور با افزایش تولید سنگ برای کاهش هزینههای ثابت کارخانه و پایین آوردن قیمت تمام شده سنگ فروش خود را بالا ببرند؛ ولی غافل از اینکه کاهش حجم تقاضا برای خرید سنگ بصرفا بخاطر قیمت سنگ نبوده و بدنبال آن کارخانههای سنگبری با حجم زیاد سنگ بریده شده مواجه شدند و نقدینگی خود را صرف تولید سنگی نمودند که بازاری برای آن وجود نداشت و ناگزیر مجبور به فروش سنگ در قالب چکهای بلند مدت شدند که موجبات ضرر و زیانهای هنگفت واحدهای سنگبری گردید و منجر به از دست دادن سرمایه و تعطیلی کارخانجات سنگبری و معادن سنگ گردید.
کارخانجات سنگبری میتوانستند با تکیه بر توان بالقوه کشورمان از لحاظ معادن و منابع و موقعیت جغرافیایی و سایر امتیازات دیگر به جای افزایش حجم تولید و اضافه نمودن سالنهای تولید به تجهیز و نوآوری ماشین آلات خودروی میآوردند و با بالا بردن کیفیت تولید و منطبق با استانداردهای جهانی سهمی از بازارهای جهانی و یا حتی کشورهای همسایه را بدست میآوردند تا ضمن حضور در بازارهای جهانی، شرایط بحران و رکود بازار داخلی را پشت سر بگذارند. کشورهای امارات، قطر، کویت و ترکیه از کشورهایی هستند که بازار خوبی برای سنگهای فرآوری شده ما میتوانند باشند؛ ولیکن سهم ایران از این بازارها تنها 3 درصد را به خود اختصاص می دهد در حالیکه کشور ترکیه، چین و برزیل ۹۷ درصد بازار سنگ این کشورها را به خود اختصاص دادهاند.
صنعت سنگ ایران با توجه به ظرفیت بالای ذخایر معادن سنگ و واحدهای تولیدی سنگبری چارهای جز حضور در بازارهای جهانی نخواهد داشت و برای به دست آوردن سهم از این بازار باید بسترهای لازم را فراهم نماییم.
یکی از عوامل مهم عدم حضور ایران در بازارهای جهانی کیفیت پایین سنگهای تولیدی می باشد به نحوی که دقت لازم در برش سنگ، ساب سنگ و بسته بندی وجود ندارد. جهت رفع این نقیصه میبایست ماشین آلات و تجهیزات سنگبری بروز باشد و از مدیران تولید با نگرش علمی و به روز استفاده کنیم.
از راههای دیگر معرفی سنگ ایران حضور در نمایشگاههای بین المللی تخصصی سنگ و دعوت از شرکتهای بازرگانی و ساختمانی داخلی و خارجی جهت بازدید از کارخانه و نمایشگاه میباشد.
مسئله سوم و بسیار مهم، تبلیغات موثر و مفید است که با مدیریت صحیح و منطقی میتوان تولیدات و توان تولید خود را درمعرض مصرف کنندگان سنگ در سرار جهان قرار داد.
بنابراین باید قبول کنیم تبلیغات هم مثل روش تولید و فروش تغییر کرده است و باید جهت حضور در بازارهای جهانی امکانی را فراهم سازیم که یک خریدار سنگ در هر ساعت از شبانه روز در طول سال به راحتی از تولیدات و توان تولید شما اطلاع داشته باشد و بتواند به راحتی با شما در ارتباط باشد. یکی از بهترین روشها برای معرفی و حضور در بازارهای جهانی سنگ داشتن یک وب سایت دو زبانه میباشد. ولی صرف داشتن یک وب سایت دو زبانه کافی نیست؛ قالبا دیده شده وب سایتهایی که از نظر فنی و محتوایی مطابق معیارهای معرفی و خواسته شده گوگل است، در صفحات اول موتور جستجوی گوگل قابل مشاهده هستند.
برای اینکه وب سایت شما بتواند در صفحات نخست گوگل قرار گیرد، باید یک تیم پشتیبانی از سایت جهت بروز کردن و محتوا گذاری تشکیل داد و این امر نیاز به یک هزینه قابل توجهی دارد؛ ولیکن با یک مدیریت هزینه و کارآمد میتوان با ثبت نام در سایتهای تخصصی سنگ که دارای رتبه خوبی در گوگل هستند همانند سایت سنگ یاب (www.sangyab.com) با هزینهای بسیار ناچیز سنگهای خود و توان تولیدی تان را در معرض دید مصرف کنندگان سنگ در سراسر جهان قرار دهید. در پایان برای حضور در بازارهای جهانی میبایست از یک مدیر بازرگانی با تجربه و متخصص در امر فروش و صادرات سنگ بهره جست. مقوله صادرات و فروش داخلی بسیار متفاوت است و قراردادهای بازرگانی خارجی بار حقوقی خودش را دارد و چنانچه متخصص مربوطه به اصول بازرگانی خارجی آشنا نباشد؛ چه بسا ممکن است باعث ضرر و زیانهای زیادی گردد.
صنعت سنگ در زمان رونق بازار در داخل با اشباع مواجه شد و ادامه این روند در زمان رکود باعث آسیب جدی به این صنعت گردید و چنانچه ضعف در بدست گرفتن بازارهای جهانی وجود نداشت و سهمی از این بازار را داشتیم هرگز صنعت سنگ کشور فلج نمیگردید. کشور ایران پتانسیل زیادی در بخش صنعت سنگهای ساختمانی دارد و میتواند با کمک دولت مسیر را هموار و تسهیل نماید تا حداقل 2 میلیارد دلار صادرات سنگ را پیش بینی کرد.