بررسی ظرفیت تولید سنگ ساختمانی ایران
بررسی ظرفیت تولید سنگ ساختمانی ایران
ذخایر ایران در بخش سنگ های ساختمانی و تزئینی شامل سنگ تراورتن، مرمریت و مرمر بسیار قابل توجه می باشد و میزان ذخایر شناخته شده سنگ های ساختمانی تا پایان سال ۱۳۹۲ حدود ۲ میلیون تن برآورد گردیده است که بیشترین آن را سنگهای مرمریت و کمترین آن سنگ های مرمر می باشد.
سهم ایران در زمینه سنگ های ساختمانی در جهان حدود ۱۰ درصد محاسبه گردیده است که بیشترین ذخایر سنگ های ساختمانی به ترتیب سنگ های مرمریت، سنگ کریستال، سنگ چینی، سنگ تراورتن، سنگ گرانیت و سنگ مرمر می باشد. معادن سنگ ایران در سراسر ایران به صورت پراکنده وجود دارند به طوری که استانهای اصفهان، فارس، لرستان، کردستان و آذربایجان شرقی در مجموع نزدیک به ۷۰ درصد از ذخایر شناخته شده معادن سنگ ایران را دارا هستند.
معادن سنگ مرمریت
معادن سنگ مرمریت بیشتر در استانهای اصفهان، خراسان، کرمانشاه و استان فارس شناسایی شده است که بیش از ۷۰ درصد بهره برداری از معادن مرمریت از این چهار استان می باشد.
معادن سنگ کریستال چینی
سنگ چینی یا کریستال حدود ۲۰ درصد سنگ های ساختمانی ایران را تشکیل می دهد که بیشترین میزان ذخایر سنگ کریستال در استان لرستان است که ۱۳ درصد میزان ذخایر سنگ کریستال جهان در این استان قرار دارد. در استانهای اصفهان، کردستان، فارس و کرمان نیز میزان قابل توجهی معادن سنگ چینی وجود دارد.
معادن سنگ گرانیت
معادن سنگ گرانیت ایران پس از معادن مرمریت و معادن سنگ کریستال حائز رتبه سوم می باشد که حدود ۱۷ درصد سنگ های ساختمانی ایران را شامل می شود در بین استانهای ایران استان مازندران، خراسان، زنجان، اصفهان، یزد و استان سیستان و بلوچستان بیشترین ذخایر سنگ گرانیت را دارند.
معادن سنگ تراورتن
ایران از لحاظ تنوع سنگ تراورتن حائز رتبه اول در جهان میباشد و در حال حاضر بیش از ۲۰۰ معدن سنگ تراورتن در کشور فعال میباشند که عمده ترین استان های کشور از لحاظ میزان ذخایر سنگ تراورتن استان اصفهان، استان مرکزی، آذربایجان شرقی و یزد می باشد که حدود ۹۰ درصد سنگ تراورتن را در اختیار دارند.
معادن سنگ مرمر
میزان ذخایر سنگ مرمر ایران نسبت به سایر سنگهای ساختمانی بسیار کمتر است و چیزی حدود ۷ الی ۸ درصد سنگ های ساختمانی را تشکیل میدهند؛ ولیکن از لحاظ مقیاس جهانی ایران حائز رتبه اول جهان از نظر میزان منابع و تنوع رنگ سنگ های مرمر می باشد. معدن سنگ مرمر عمدتاً در استانهای خراسان، آذربایجان شرقی و استان کرمان متمرکز شدهاند.
بخش فرآوری
ایران در هنر سنگ تراشی و سنگ کاری قدمت هفت هزار ساله دارد ولیکن صنعت سنگبری در ایران قدمت چندانی ندارد و در حال حاضر تعداد کارخانه های سنگبری در ایران حدود ۶۰۰۰ واحد می باشد که در سطوح مختلف از نظر نوع و کیفیت تولید مشغول به کار میباشند و عمدتاً از تکنولوژی های روز دنیا و دانش بالا برخوردار نیستند. در چند سال اخیر با ورود سنگ های خارجی از کشورهای چین، ترکیه، هند و ... به ایران نوع نگرش تولید کنندگان سنگ های ساختمانی تغییر کرده و با تغییر رویکرد و مجهز کردن ماشین آلات سنگبری خود، کیفیت تولیدات خود را بالا برده اند هرچند با رسیدن به هدف نهایی و استانداردهای جهانی فاصله زیادی وجود دارد ولیکن جای بسی امیدواری است که با حمایت های دولتی و نهادهای مربوطه بتوانیم با بالا بردن سطح کیفی تولیدات سهمی شایسته و بایسته در بازارهای جهانی داشته باشیم.