ایران بهشت سنگ های ساختمانی در جهان
ایران بهشت سنگ های ساختمانی در جهان
میزان ذخایر سنگ های ساختمانی در جهان در حدود 15 میلیارد تن تخمین زده می شود. این میزان ذخایر شامل تراورتن، مرمریت و مرمرهاست که سهم ایران از این منابع خدادادی در دنیا رتبه هفتم می باشد که در این میان از نظر تنوع رنگ و کیفیت سنگ های ساختمانی، ایران رتبه اول جهان را داراست و از نظر میزان ذخایر سنگ های ساختمانی در رتبه چهارم قرار دارد.
کشور ایران در مقام تولید سنگ های ساختمانی رتبه هفتم جهان را دارد که این میزان تولید باعث ایجاد 14% اشتغال در بخش معدن شده است ک با توجه به آمار شاغلین در بخش معدن، معادن سنگ های ساختمانی می تواند حدودذ 150 هزار نفر را به صورت مستقیم مشغول به کار نماید. در بخش سنگ های ساختمانی و تزئینی در ایران حدود 1300 معدن فعال در کشور مشغول هستند و حدود 6000 واحد سنگبری و نزدیک به 1000 واحد صنایع جانبی و پایین دستی فعال است. در شرایطی که گردش مالی صنعت سنگ در جهان بیش از 100 میلیارد دلار گزارش شده است ایران می تواند سهمی 10 درصدی از این بازار را از صادرات سنگ داشته باشد. این در حالی است که بر اساس برآوردهای جهانی مصرف سنگ ساختمانی و تزئینی از رقم 886 میلیون متر مربع در سال 2004 به رقم 9/4 میلیارد متر مربع در سال 2025 خواهد رسید. در سال های اخیر صادرات سنگ ایران به صورت سنگ خام بوده است و توجه کمتری به سنگ های فرآوری شده است. صادرات سنگ خام 75% و سنگ فراوری شده 25% از صادرات را به خود اختصاص داده اند.
حال با توجه به اینکه ایران مهد و بهشت سنگ های ساختمانی در دنیاست و در بسیاری از موارد مثل سنگ های مرمر و تراورتن سنگ های بی نظیری دارد می توان با رفع موانع و ایرادات سهم خودمان را از بازارهای جهانی به دست آوریم.
در حالیکه ایران طی 2دهه گذشته به عنوان یکی از 5کشور برتر استخراج سنگ ساختمانی و تزئینی در جهان معرفی گردیده است ولی نتوانسته سهم مناسبی در امر صادرات سنگ های ساختمانی و فرآوری داشته باشد. یکی از دلایل این عدم توانایی ضعف فنی در فرآوری سنگ های ساختمانی است که باید تولیدکنندگان و با حمایت بخش دولتی دانش و ماشین آلات خود را به روز نمایند تا بتوانیم ارزش صادرات سنگ ساختمانی و تزئینی ایران را بالا ببریم.
صادرات سنگ یک زنجیره بهم پیوسته است که از مرحله اکتشاف و استخراج علمی، فرآوری مناسب و بازاریابی و درنهایت به صادرات ختم می شود که باید نگاه علمی به این زنجیره شود تا موجب افزایش صادرات گردد.
امروزه ایتالیا با 86 معدن سنگ تزئینی و سنگ نما از صادرکنندگان بزرگ سنگ های ساختمانی در دنیاست و در گذشته با خرید سنگ خام از ایران و فرآوری در ایتالیا و اضافه کردن ارزش افزوده قابل توجه به سایر کشورها صادر می کرد. کشورهایی همچون ایتالیا، اسپانیا و چین در گذشته رقیب ایران در بخش تولید سنگ های ساختمانی بودند ولیکن کشورهایی مانند هند، ترکیه و برزیل به رقبای ایران در تولید سنگ افزوده شده اند اما هیچ کدام از این کشورها تنوع سنگ های ایرانی را ندارند.
بنابراین یکی دیگر از مشکلات صادرات سنگ های ساختمانی، ضعف بازاریابی و نحوه تبلیغات در سایر کشورهای مصرف کننده سنگ می باشد که باید جهت حضور در بازارهای بین المللی حضوری فعال و مستمر داشت.
نتیجه گیری
با توجه به اینکه برآورد جهانی مصرف سنگ ساختمانی در سال 2025 به حدود 5میلیارد متر مربع خواهد رسید و برای به دست اوردن سهم خود از این بازار با توجه به حضور رقبای ایران از جمله ترکیه، چین و هند که در این بازار فعالیت شاخصی دارند. انتظار می رود که اتحادیه ها و انجمن های سنگ و وزارتخانه های مربوطه با بررسی موانع و مشکلات و برنامه ریزی جدی بازارهای جدیدی را برای صادرات سنگ ایران به وجود آورند.